مراجع تحقیق
یکی از مواردی که بخش های قبل رو سخت تر میکنه، بحث رفرنس دهی هست. شما اجازه ندارید از مطالبی که دیگران تحقیق کردند استفاده کنید و این موضوع رو ذکر نکنید. (بهش میگن دزدی ادبی اگه این کار رو بکنید!)
هر جا از پروپوزالتون که از مطالعات دیگران استفاده کردید، باید رفرنس اون رو بنویسید. راحت ترین راه اینه که مقالات رو شماره بندی کنید، در متن پروپوزالتون هر وقت مطلبی رو از مقاله ای برداشتید، شماره اون مقاله رو داخل [ ] بنویسید و در انتها هم توی بخش “مراجع تحقیق”، به همون ترتیب و شماره، رفرنس رو وارد کنید.
یادتون نره که مطالب رو کپی نکنید. (هرگز!) حتی اگر رفرنس هم بزنید اما مطالب رو کپی کنید، توی مراحل تائیدیه پروپوزالتون قطعا به مشکل برمیخورید.
اهداف تحقیق
بعد از اون بخش های سخت، بالاخره رسیدیم به بخش های ساده پروپوزال نویسی 🙂
توی این بخش از پروپوزال، شما باید هدف اصلی پروژه اتون رو با توجه به عنوانی که در ابتدا نوشتید، به صورت یه جمله خبری بیان کنید. اگر تحقیق شما اهداف فرعی هم داشته باشه، میتونید به اختصار اونها رو بیان کنید. (اما مهمترین بخش همون هدف اصلیه!)
سوالات و فرضیه های تحقیق
توی این بخش وظیفه دارید سوال هایی طرح کنید که بعد از انجام پروژه اتون جواب اونها رو بدست میارید. این سوال ها باید در راستای اهدافتون باشن. یعنی درنهایت جواب این سوالات همون هدف اصلیتون میشن. این سوال ها همون هدف تحقیق در قالب جملات سوالی هستند:
مثال: “هدف: پیدا کردن رابطه بین پروتئین E و اختلال D –> سوال: آیا رابطه ای بین پروتئین E و اختلال D وجود دارد؟”
فرضیه در همه ی پروژه ها الزامی نیست. این بخش عموما در تحقیقاتی که روابط متغییر مورد بررسی قرار میگیرند و کمی هستند، استفاده میشود.
مثال: “فرضیه: با افزایش فعالیت پروتئین E اختلال D مهار میشود.” (این هنوز تائید نشده در نتیجه یک فرضیه ست.)
روش تحقیق
برای این بخش شما باید روش انجام تحقیق اتون رو به طور خلاصه شرح بدید. باید بگید که از چه مواد، روش ها و تکنیک هایی استفاده میکنید، جامعه ی آماری اتون رو توصیف کنید و اگر نمونه گیری دارید، روش نمونه گیری رو با جزئیات توضیح بدید. (در حقیقت هر کار عملی که قرار هست انجام بدید رو باید توضیح بدید!)
تعریف اصطلاحات تخصصی
همونطور که قبلا هم گفتم، شما اطلاعات کامل و پایه ای در مورد مطلبی که مطالعه کردید دارید. اما شخصی که پروپوزالتون رو میخونه، ممکنه در این زمینه ی بخصوص اطلاعات کافی نداشته باشه. به عنوان مثال، شما و فردی که پروپوزالتون رو میخونه، ممکنه هر دو توی زمینه ی ژنتیک فعال باشید؛ اما طرح شما در مورد ناباروری باشه. مطمئنا اصطلاحاتی به کار برده میشه که فرد مقابل هیچ ایده ای در موردش نداره. این بخش برای حل همین مشکل درست شده است. شما توی این بخش کلمات خاص و کلیدی تحقیقاتتون رو به طور کامل شرح میدین و تمامی متغیر ها، مواد، فرمول ها و نام های تخصصی ای که از آنها نام بردید رو تعریف میکنید.
نقشه ی راه تحقیق:
توی این نقشه که معمولا به صورت نمودار توی فرم خام پروپوزال ارائه میشه، شما باید تمام مسیری که قراره از ابتدا تا انتها طی کنید رو نشون بدید. همینطور باید پیش بینی کنید که هر مرحله از کار شما قراره چقدر طول بکشه و در نهایت مدت زمان انجام کل پروژه اتون رو برآورد کنید.
جدول برآورد هزینه ها:
معمولا در پروژه هایی با کمک هزینه ی مالی از طریق یک شخص یا سازمان، یک جدول در انتهای پروپوزال آورده میشه که شامل هزینه ی تمام مواد و وسایلی است که در این طرح قرار است مورد استفاده قرار بگیرد.