اصول پروپوزال نویسی

 

 

فکر کنم کلمه “پروپوزال” برای خیلی هاتون کلمه ی آشنایی باشه. پروپوزال یک قالب کلی از یک طرح یا پروژه ست که میشه بهش به چشم یک نقشه ی راه برای انجام اون طرح یا پروژه نگاه کرد.

برای نوشتن پروپوزال یک سری اصول اولیه هست که بدون توجه به رشته یا مقطعی که در اون هستید، لازم هست که این اصول رو رعایت کنید. البته باید به این موضوع هم توجه داشته باشید که دانشگاه یا موسسه ای که میخواین پروپوزالتون رو بهش ارائه بدین، ممکنه قالب مخصوص به خودش رو داشته باشه. (مواردی که اینجا ذکر میشه در همه ی پروپوزال ها یکسان اند)

توی این پست میخوایم بهتون الزامات نگارش یک پروپوزال اصولی رو آموزش بدیم:

 

 

عنوان

 

اولین چیزی که در پروپوزال بهش توجه میشه، “عنوان” پروپوزال شماست. این عنوان باید کل طرح یا پروژه شما رو در بر بگیره و به طور شیوا، جامع اما مختصر، گویای طرح شما باشه. کسی که عنوان شما رو میبینه، باید یک دید کلی نسبت به طرح شما پیدا کنه، متوجه بشه که موضوع طرح شما در چه زمینه ای هست و شما در این طرح به بررسی چه موضوعی پرداختید. (مثل اسم یک فیلم یا کتاب که یک ایده کلی از اون فیلم یا کتاب به ما میده!)

 

 

بیان مسئله

 

این بخش یکی از مهم ترین بخش های یک پروپوزال به حساب میاد. وظیفه ی شما اینه که توی چند پاراگراف مسئله یا محور اصلی طرح خودتون رو توضیح بدید. باید توضیح بدید که مسئله ای که شما توی طرح یا پروژه اتون بهش پرداختید چیه، شما چجوری قراره حلش کنید (به طور خلاصه)، اصلا حل کردن این مسئله چه سود و حل نکردنش چه ضرری داره؛ و هر سوالی که ممکن است ذهن فرد مقابلتون در خصوص طرح شما درگیر کنه.

باید در نظر داشته باشید که طرحی که شما قراره روش کار کنید، چیزیه که مدت زمان زیادی رو صرف مطالعه و جمع آوری اطلاعات در موردش کردید اما فردی که پروپوزال شما رو میخونه، ممکن هست که اطلاعات کاملی در این زمینه نداشته باشه؛ به همین خاطر سعی کنید تمام ابهامات موجود رو با توضیحات کامل اما مختصر از بین ببرید.

 

 

اهمیت و ضرورت تحقیق

 

همونطور که از اسمش مشخصه، در این بخش باید توضیح بدید که طرح شما از نظر تئوری و عملی، چه اهمیتی ممکن هست داشته باشه و از نظر موقعیت زمانی، مکانی و یا دیگر موارد چه ضرورتی در انجام اون هست.

یه مورد مثال میزنم. فکر کنید موضوع طرح شما در مورد یک شرایط غیر نرمال مثل یه بیماری خاص هست. تاکید روی خطرناک بودن این بیماری، عواقبی که قبل و بعد از درمان در پی داره و تاثیری که روی سبک زندگی میذاره و شیوع این بیماری توی محل زندگی شما، میتونه موارد خوبی برای عنوان کردن توی این بخش باشه.

 

 

پیشینه تحقیق

 

رسیدیم به بخش سخت و زمان گیر ماجرا  🙂

توی این بخش، شما باید هر پژوهش دیگه ای که قبلا انجام شده و هم موضوع با طرح شماست و یا حتی نزدیک به موضوع طرح شماست رو بخونید، خلاصه کنید و بنویسیدشون.

بذارید با مثال توضیح بدم چجوریه. فرض کنید موضوع طرح شما اینجوریه که هورمون A با تاثیر بر روی ژن B و همکاری پروتئین C باعث ایجاد اختلال D میشه و شما با تحقیق بر روی پروتئین E که هورمون A رو مهار میکنه، میخواید جلوی این اختلال رو بگیرید. خب تبریک میگم 🙂 شما باید تمام تحقیقاتی که از قبل روی اختلال D، هورمون A، ژن B و  پروتئین C در خصوص این اختلال صورت گرفته رو پیدا و خلاصه کنید. همچنین مطالعاتی که باعث شدن شما برای درمان این اختلال از پروتئین E کمک بگیرید رو هم باید بیارید. متوجه شدید چرا میگم بخش سخت ماجرا؟ 🙂

 

خبر خوب اینه که اگه قبل از رسیدن به بحث پروپوزال نویسی، مطالعات لازم رو داشته باشید و ایده ی نسبتا کاملی به طرحی که روش کار میکنید رو داشته باشید، این بخش براتون خیلی راحت تر به جلو پیش میره!

×